Over initiatie

Bijna in elk onderwerp waarin ik duik kom ik initiatie tegen.
Ik denk wij in de westerse wereld blijven hangen in bepaalde gedragingen doordat we niet geïnitieerd worden. Er bestaat zoiets als het PeterPansyndroom (aldus Huxley). Dit betekend dat er een groep mannen zijn die niet op willen groeien. Ze zijn puberaal, onvolwassen en narcistisch. Ze durven zich niet te binden. Natuurlijk zijn er ook vrouwen met dit syndroom. Maar ergens voelt dit als een westers verschijnsel. Ik ken deze mensen, ooit was ik er misschien wel 1 van. Wat ik gemist heb in mijn jeugd en mijn jong volwassenheid was een initiatie. Ik voelde me vaak niet waardig om mijn stem te laten horen en daarom zei ik maar niets of ik had het gevoel dat ik het moest schreeuwen. Waardig zijn is nog steeds iets wat niet altijd als vanzelf gaat.

Hoe zou het zijn geweest als ik op een bepaalde leeftijd een initiatie had gekregen en daarbij werd me verteld, jij bent nu 1 van ons. Jouw oordeel is ook belangrijk voor ons en we luisteren graag naar jou net zoals jij naar ons luistert?
Of rond mijn eerste menstruatie, zodat ik wijsheid van vrouwen om mij heen had kunnen voelen en een ingang om vragen te kunnen stellen, over dit onderwerp maar ook over andere onderwerpen die een jonge maagd verdient om te weten?

Ik ben al zolang als ik me herinner bezig met het uitspreken van de stem van onze grote moeder. Moeder aarde. Ik moet leren luisteren en ik ben er elke dag meer bekwaam in, maar deze maatschappij voelt als een oudere nette meneer die de waarheid claimt(een autoriteit) die zegt dat ik het recht niet heb om te spreken en dat het onzin is wat ik voel. Dit verlamt mij en ik denk ook menig ander die dit ook doorleeft.

Wat nu als ik geïnitieerd was? Wat nu als ik mijzelf een waardige speler voelde op het toneel. Wat nu als ik in een situatie was geweest waarin mensen hadden gezegd... jouw waarheid doet er toe.
Natuurlijk had ik hiervoor moeten strijden en een proeve moeten ondergaan. Maar daardoor zou ik het wel overwonnen hebben en mijzelf bewezen hebben.
En natuurlijk is eigenwaarde het begin, maar hoe mooi is het als je stam je daarin een stem geeft, dat je clan je draagt.

Initiatie gebeurt niet veel in onze maatschappij, initiatie vanuit het bekrachtingen van je stam. Je wil toch een sterke clan om je heen hebben? Ik wel. Ik ben hier al een tijdje op aan het broeden en hier moet ik iets mee. Wat weet ik nog niet helemaal, maar er komt iets aan.